OpenAI'nın 'GPT' üzerine ticari marka başvurusunda bulunması, birçok kişi için şirketin sonunun başlangıcı olarak yorumlandı. Başvuru tam anlamıyla kabul edilmedi ancak pek çok insanın GPT ürünlerini kullanmaktan vazgeçtiğine dair net kanıtlar bulunmaktadır.
ChatGPT web sitesi, Haziran ayında Mayıs ayına kıyasla kullanıcı sayısında bir düşüş yaşadığında, bu durumun okulların tatil olmasından kaynaklanabileceği öne sürüldü. Ancak bu düşüş, şirketin ChatGPT API'sini kullanıcılara sunmasından sonra birçok kişinin kendi botlarını yapmaya başladığı için de olabilir.
Temmuz sonunda ChatGPT'nin kullanıcı tabanı daha da düştü. SimilarWeb'e göre, Haziran ayında 1.7 milyar kullanıcı varken, Temmuz ayında bu sayı aylık bazda %12 oranında düşerek 1.5 milyar kullanıcıya geriledi. Ancak bu rakamlar API kullanımını kapsamıyor.
Bazı kaynaklara göre, bu düşüşün ana nedeni API yoluyla kullanımın artması olabilir. Yani şirketler, çalışanlarına ChatGPT'yi iş için kullanmamalarını önerirken, büyük dil modelini farklı iş akışlarında kullanabilmeleri için API'ye izin veriyor olabilir.
Bununla birlikte, kullanıcı sayısındaki bu azalmayı sadece API kullanımının artmasına bağlamak biraz önceden varsayım yapmak olurdu. Burada dikkate değer bir nokta ise açık kaynaklı LLM modellerinin yükselişidir. Microsoft ile ortaklaşa geliştirilen Meta'nın Llama 2 modeli, kullanıcılara modeli ticari amaçlarla kullanma olanağı tanıyor.
Peki, kullanıcılar neden kolayca modifiye edilebilen Llama 2'yi tercih etmesinler ki? Bazı kullanım senaryolarında Llama 2'nin GPT'den daha başarılı olduğunu iddia eden Santiago adlı bir AI geliştiriciye göre, bazı şirketler özel modellerden Llama 2'ye geçiş yapıyor.
OpenAI'nın karlılık durumu ele alındığında, Investopedia'nın son raporuna göre, OpenAI, Anthropic veya Inflection gibi AI öncü şirketlerin halka arz (IPO) piyasasına girmesi için çok erken. Üstelik, bir IPO'nun başarılı olması için en az 10 yıllık faaliyet ve 100 milyon dolar gelir gerekiyor.
OpenAI'nın maddi durumu hakkında net bilgiler olmasa da, şirketin ücretli bir versiyona geçişi onlara ciddi bir gelir getirmiş olabilir. Bu gelirin büyük bir kısmı, insanların GPT-4 tabanlı chatbot'u veya DALL-E2 gibi diğer ürünleri satın almasından kaynaklanıyor olabilir.
OpenAI'nın karlılığı konusunda başka bir önemli nokta da, şirketin AI ve ChatGPT'nin çalıştırılmasının maliyetinin oldukça yüksek olduğunu kabul etmesidir. Raporlara göre, ChatGPT'nin işletme maliyeti günlük 700.000 dolar. Bu maliyet, Microsoft ve diğer yatırımcıların cebinden çıkıyor.
AI yarışında OpenAI'nın en büyük rakipleri olarak Google ve Meta görülüyordu. Ancak şimdi Musk'ın xAI'inin sahnede olduğunu düşünürsek, durum tamamen değişiyor. Musk, OpenAI'ye karşı bir rakip chatbot inşa etme konusunda oldukça hevesli.
Tüm bu faktörlere ek olarak, GPU kıtlığı da var. Altman, GPU kıtlığının şirketin modelleri daha da eğitmesini engellediğini belirtti. Şirketin 'GPT-5' üzerine ticari marka başvurusu yapması, yeni modeli eğitmek istediğini gösteriyor.
Eğer OpenAI yakın zamanda daha fazla finansman alamazsa, şirketin 2024 yılının sonunda iflas başvurusunda bulunması ve yeni NVIDIA GPU'ları satın almak için daha fazla fon toplaması gerekebilir.
Sonuç olarak, OpenAI için önümüzdeki dönem zorlu görünüyor. Rakipler artıyor, zararlar büyüyor, kullanıcı sayısı azalıyor ve kalite düşüyor. Umarız en iyi sonucu elde ederler.
Kaynak: By Mohit Pandey, Analyticsindiamag.com
Yorum Gönder
Yorum yaparken, içerik konusuyla alakalı yorum olmasına ve yazım/dil bilgisi kurallarına uymaya lütfen özen gösterin.